Sherrykuur (2)

Kun je alleen sherry maken in de sherrystreek in het zuiden van Spanje? Ja en nee. Sherrywijnen moeten inderdaad uit de ‘gouden driehoek’ komen, het gebied tussen Jerez de la Frontera, El Puerte de Sta. Maria en Sanlucar de Barrameda. Maar dat betekent niet dat je er geen andere wijnen kunt maken. Dat bewijst onder meer Alejandro Muchada, afkomstig uit de streek, jong, getalenteerd en super enthousiast wijnmaker. Een leuk verhaal.

“Sherrykuur (2)” verder lezen

Sherrykuur (1)

Als er ergens een gebied is waar duidelijk wordt hoezeer bodemgesteldheid, druivenras en klimaat op elkaar inspelen, dan is het wel in het zuiden van Spanje. En dan bedoel ik met name de sherrystreek. Die ligt zo’n beetje tussen Sevilla en Càdiz en wordt begrensd door de plaatsen Sanlucar de Barrameda, El Puerte de Maria (beide aan de kust) en het meer binnenslands gelegen Jerez de la Frontera, kortweg Jerez, de naamgever van dit bijzondere wijngebied. Ze vormen de ‘gouden driehoek’.

“Sherrykuur (1)” verder lezen

Charmeur

‘Adonis’, zegt hij ruimhartig en steekt zijn hand uit. Ik kijk hem even aan of hij een grapje maakt. Maar hij meent het, en ik onderdruk een grijns. Adonis is onze ober en hoewel klein van postuur, al wat ouder en eerder mager dan gespierd, heeft hij een gulle lach en warme ogen. Hij wijst ons een tafeltje en ook wij stellen ons voor, de vier dames van het jaarlijkse wandelclubje dat ditmaal is afgereisd naar Andros.

“Charmeur” verder lezen

Georgië in beweging

Dat wijn meer is dan een (alcoholische) drank, hoef je ze in Georgië niet te vertellen. ‘Het is een manier van leven,’ zegt Ekatarina Latsabidze, afkomstig uit het land maar al twintig jaar woonachtig en werkzaam in België. Ze organiseert (wijn)reizen naar en importeert wijnen uit Georgië. We ontmoeten elkaar in Antwerpen en ze vertelt enthousiast over de toenemende internationale belangstelling. ‘Weet je dat Georgië het oudste wijnland ter wereld is?’ vraagt ze.

“Georgië in beweging” verder lezen