Verkocht! (2)

09:15 uur. Ik kom de zaal binnen. Er hangt een lichte spanning. Geen onprettige sfeer, eerder verwachtingsvol. Hedwig Schutten, CFO van Sylvie’s Wine Auctions, heet me welkom. ‘Ja,’ beaamt ze, ‘het is best spannend nu de veiling ook weer fysiek door kan gaan. We hebben de afgelopen anderhalf jaar veel geïnvesteerd in nieuwe technieken. Met name onze app is succesvol gebleken. Het live en online meebieden van waar ook ter wereld heeft de veiling een nieuwe dimensie gegeven.’

09:20 uur. Medewerkers lopen heen en weer. Camera’s, computers, schermen en verbindingen worden gecheckt.

09:45 uur. De gerechtsdeurwaarder, belast met het toezien op de juiste juridische gang van zaken,  arriveert. Hij groet iedereen en installeert zich.

09:55 uur. De ‘laatste’ vijf minuten worden aangekondigd, zoals bij filmopnamen. Ik maak kort kennis met Aart Schutten, CEO van Sylvie’s, voordat hij plaatsneemt aan de ‘veilingtafel’. Tot mijn genoegen zie ik de houten hamer, een kloek model, al klaar liggen.

10:00 uur precies start de veiling. In het Engels. Op grote schermen staat het betreffende lot afgebeeld en kun je de biedingen volgen. Geoefend hamert Schutten de loten in rap tempo af. Dat moet ook wel want er zijn drie veilingdagen voorzien waarin 3711 loten van eigenaar zullen gaan wisselen. Alleen de veilingcatalogus al bedraagt ruim 100 dicht bedrukte bladzijden.

De eerder gedane biedingen, schriftelijk en via de website, bepalen het openingsbod. Daarvandaan gaat het live verder. Naarmate er meer geboden wordt, duren de rally’s langer. Dat zorgt uiteraard voor levendigheid. Geconcentreerd volgt Schutten de biedingen. Tegenover hem zit een medewerker die de interacties op zijn beeldscherm in de gaten houdt. Hij steekt een fractie van een seconde een vinger op als er online een hoger bod binnenkomt. Aan de zijkant zit een team medewerkers met genummerde bordjes klaar om telefonische biedingen van klanten door te geven.

10:40 uur. Twee oudere heren betreden zachtjes de zaal. Als ook zij gaan bieden ontstaat er meer dynamiek. Zeker als even later ook een Franstalige cliënt telefonisch meedingt.  

11:11 uur. Lot 99 is aan de beurt, één van Vaders loten. ‘Last call…. Selling…. Sold!’ , hamert Schutten. De wijnen gaan voor een mooie prijs weg. Eén lot komt niet verder dan het openingsbod, alle andere brengen ruim meer op dan de geschatte waarden.

recordbedragen

De eerder genoemde fles Château Pétrus uit 1947 (zie Eénmaal, andermaal… ) wordt afgehamerd op € 2.200. Maar je hebt altijd baas boven baas. Sotheby’s veilde eind 2018 een fles Romannée-Conti 1945 (wel een topjaar) voor $ 558, 000 aan een Aziatische collectioneur. Tot op heden de duurste fles wijn ooit geveild. Maar dat kan veranderen als straks bij Christie’s een Pétrus uit het jaar 2000 onder de hamer komt. Wat deze wijn zo bijzonder maakt? Hij heeft veertien maanden in de ruimte doorgebracht, als onderdeel van een onderzoeksprogramma van Space Cargo Unlimited. Space- aged, als het ware. Naar verwachting zal deze exclusieve Pétrus rond de 1 miljoen dollar opbrengen. En dat is dan inclusief een ‘aardse’ Pétrus uit hetzelfde jaar, zodat je kunt vergelijken.


Wil je per e-mail op de hoogte gehouden wanneer er een nieuw bericht komt? Vul dan hierboven je e-mailadres in.

Eenmaal, andermaal…. (1)

Ssl, vts, us, bn, Mc…,’ zeg ik hardop. Verloofde komt licht bezorgd mijn bureau binnen om te zien of het wel goed gaat met me. ‘Prima, dank je,’ lach ik hem toe. ‘Ik ben de afkortingen aan het doornemen voor de veiling.’ Slightly stained label, very top shoulder, upper shoulder, base of neck, Mise en bouteille au château….

Op mijn eerste wijnveiling wil ik natuurlijk goed beslagen ten ijs komen. Niet dat ik ga bieden; voor je het weet zit m’n haar niet goed, strijk ik er met mijn hand doorheen en blijk ik de hoogste bieder op  een Château Pétrus uit 1947.

“Eenmaal, andermaal…. (1)” verder lezen

Parels voor de wijnen

Ja, verleidelijk kijkt ze beslist, het ‘Oestereetstertje’ van Jan Steen (ca. 1660). Dat kan je van mij niet zeggen als we op een vroege zaterdagmorgen naar Yerseke (Zeeland) trekken om met een gids de wilde oesterbanken van de Oosterschelde te ontdekken. Maar eerlijk is eerlijk, de dag ontvouwt zich fantastisch. Het weer, de natuur, de uitleg, het gezelschap, en last but not least, de oesters dragen alle bij tot een zinnenprikkelende ervaring.

“Parels voor de wijnen” verder lezen

Emotie

cos d'estournel 1975

‘Maar ik wíl helemaal geen chocola proeven in mijn wijn,’ zegt de anders zo gelijkmatige Vader, opeens fel. ‘Als ik chocolade wil proeven, koop ik wel een reep.’ Hij kijkt naar het zojuist ingeschonken glas en schudt zijn negenentachtigjarige hoofd. ‘Al dat gedoe over wijn. Hij moet gewoon goed zijn. En lekker!’

“Emotie” verder lezen