Eenmaal, andermaal…. (1)

Ssl, vts, us, bn, Mc…,’ zeg ik hardop. Verloofde komt licht bezorgd mijn bureau binnen om te zien of het wel goed gaat met me. ‘Prima, dank je,’ lach ik hem toe. ‘Ik ben de afkortingen aan het doornemen voor de veiling.’ Slightly stained label, very top shoulder, upper shoulder, base of neck, Mise en bouteille au château….

Op mijn eerste wijnveiling wil ik natuurlijk goed beslagen ten ijs komen. Niet dat ik ga bieden; voor je het weet zit m’n haar niet goed, strijk ik er met mijn hand doorheen en blijk ik de hoogste bieder op  een Château Pétrus uit 1947.

De waarde daarvan wordt geschat tussen de € 1.200 en € 1.800. Nee, ik ga kijken hoe de fysieke veiling in zijn werk gaat, hoe online die tegenwoordig ook is. Leuk daarbij is dat er verschillende loten van Vaders wijn bij zitten. Ik schreef er eerder over (zie ook https://www.mijnwijngaard.nl/emotie).

De Londense Christie’s en Sotheby’s zijn internationaal gezien waarschijnlijk de bekendste veilinghuizen, ook voor wijnen. Maar dat lijkt wat te ambitieus voor de partij Bordeauxwijnen uit de jaren zeventig die we aanbieden. Daar zitten geen trouvailles bij zoals een tweehonderd jaar oude rode Napoléon Bonaparte. Of preciezer, een Grand Constance 1821 uit Zuid-Afrika van het nog altijd bestaande domein Groot-Constantia. Napoléon zat gevangen op St. Helena en beklaagde zich over de geringe aanvoer van Franse wijn voor zijn dagelijks rantsoen. Nadat hij kennis had gemaakt met de destijds alom geroemde zoete rode wijn van Groot Constantia, werd dat zijn nieuwe favoriet. Een deel van de oogst werd zelfs speciaal voor hem gebotteld. Die van 1821 kwam echter te laat, Napoléon stierf eerder dat jaar. Er schijnen nog 12 flessen te bestaan, waarvan er drie in 2019 herkurkt zijn. Afgelopen mei is één van die laatste flessen bij Christie’s verkocht voor $30.000.

Wij gaan in zee met Sylvie’s Wine Auctions in Antwerpen. Ook zij hebben een goede naam en een mooi palmares. Voorlopig hoogtepunt is de verkoop van een collectie 3 liter flessen (Jéroboams) van alle Grand Cru wijngaarden van Domaine de la Romanée Conti (Bourgogne) in mei 2018. Afgehamerd op € 122.000.

Vaders ‘boedel’ wordt nauwkeurig gescreend. Met ‘veilingwaarde’ als belangrijkste criterium komt een aantal kisten (12 flessen) om die reden niet in aanmerking. Hier komt mijn nieuwe jargon van pas. Sommige labels zijn beschadigd of losgekomen, enkele kurken zijn verzadigd, en van een aantal wijnen is het zogenaamde vulniveau te veel gedaald: de wijn is in de loop der tijd verdampt. De overige kisten worden ingebracht en de flessen, stuk voor stuk, aan een verder onderzoek onderworpen. Niet alleen om de nieuwe koper correct te informeren maar vooral ook de wijn op echtheid te controleren. Daarna wordt alles, etiket, kurk, capsule, vulniveau, herkomst etc. beschreven.

Op basis van deze analyse vallen nog enkele flessen af. De meeste kisten waren immers ongeopend… De rest wordt in loten opgedeeld, per soort, jaar of château. Daarna wordt de wijn gefotografeerd en, voorzien van korte tekst, opgenomen in de catalogus. Die wordt per mail verzonden naar de internationale clientèle. En vanaf tien dagen voor de veiling kan er al geboden worden. Ik ben benieuwd….


Wil je per e-mail op de hoogte gehouden wanneer er een nieuw bericht komt? Vul dan hierboven je e-mailadres in.

Geef een reactie