Smakelijk

We spraken altijd af op de lingerieafdeling van het modieuze grootwarenhuis. Daar hoefden we elkaar niet te zoeken. Het was, en is er zelden druk. We neusden dan wat door de collecties, kochten soms een slipje en kletsten ondertussen onophoudelijk. Want daar ging het natuurlijk om. Om bij te praten. Live, want telefonisch deden we dat al geregeld. Er zat ruim honderd kilometer tussen Vriendin en mij en een paar keer per jaar veroorloofden we ons dit uitje halverwege. Na de lingerieafdeling gingen we steevast naar het inpandige restaurant. Onze portemonnee was bescheiden, dus de lunch ook: voor elk een tosti, in twee driehoekjes gedrapeerd op het bord, met een blaadje sla erbij voor het contrast, en de bordvulling. Onze guilty pleasure was, buiten het eventuele nieuwe slipje, een glas rode wijn, net zo duur als de tosti, maar oh oh wat smaakte dat.

We zijn inmiddels een dikke dertig jaar verder. De vriendschap bloeit onverminderd, de tosti is ook een blijvertje gebleken als ideale snack bij lunch of brunch. Maar het zijn niet langer de armzalige geroosterde (tostare is het Italiaanse woord voor roosteren) vierkante casinoboterhammetjes die met een zuinig plakje ham en kaas ertussen, in Nederlandse en Belgische cafeetjes de meest fantasieloze variant op de oorspronkelijke Franse croque monsieur vertegenwoordigden.

De croque monsieur zou in een Parijs café ontstaan zijn, in 1910. Waar de monsieur in de benaming vandaan komt is niet helemaal duidelijk, de croque verwijst natuurlijk naar de knapperige, krokant geroosterde buitenkant. Die in het oorspronkelijke recept is gedrenkt in een bechamelsaus, en bestrooid met wat extra kaas nog even de oven ingaat voor hij geserveerd wordt. Er is ook een madame in het spel (hoe kan het ook anders), zij laat de bechamelsaus achterwege en schittert door het gebakken eitje bovenop. Al met al is de croque een klassieker voor de ‘kleine trek’ in de Franse cafés en brasserieën geworden en heeft sindsdien overal navolging gevonden.

Er zijn een paar vaste ingrediënten: brood, ham en kaas. De beboterde buitenkant behoort net als de gesmolten kaas tot de standaard bereidingswijze. Verder mag er tegenwoordig gevarieerd worden. Vervang het witte brood door kloek zelf gesneden bruin, neem in plaats van gruyère, cheddar of buffelmozarella, maak het met of zonder mosterd, vervang de ham door een pittige salami, of laat alle vlees weg. Marineer het geheel met een eiermengsel en zet het in de oven, voeg groente of noten toe of top af met truffelschaafsel of aspergepunten… de mogelijkheden zijn eindeloos.

Hoe ik opeens bij de tosti kom? Door de logerende Kleinzoon (5). ‘Zullen we tosti’s bakken, oma?’ vroeg hij toen we terug kwamen van een korte, koude wandeling. ‘Goed plan,’ antwoordde ik. ‘Sterker, we gaan er een echte croque van maken.’ Het glas rode wijn denk ik er met een glimlach bij.Wil je per e-mail op de hoogte gehouden wanneer er een nieuw bericht komt? Vul dan hieronder je e-mailadres in.

Geef een reactie