Seizoensgebonden?

‘Heeft u nog, eh, gloeiwijn?’ vraagt een jongeman aan een supermarktmedewerker. Het is zaterdagmiddag 13 februari 2021 en buiten is het min 7 graden Celsius. Ik sta binnen, vlakbij, en niet toevallig ook op de wijnafdeling. De medewerker verstaat hem niet, en dat begrijp ik, want de jongen mompelt. Onzeker over zijn vraag? Of over zijn leeftijd? Hoe dan ook, ik heb nog nooit iemand naar gloeiwijn horen vragen. Terwijl het natuurlijk een letterlijke vertaling is van glühwein. De jongen herhaalt aarzelend zijn vraag. ‘Heeft u nog gloeiwijn, eh, gluuuuwijn?’ De supermarktmedewerker knikt nu begripvol en kijkt behulpzaam mee in de onderste schappen, waar gewoonlijk alle goedkope meukwijn staat. ‘Nee, sorry, uitverkocht.’

Naast de kratten bier die door de jongeren naar het ijs en besneeuwde parken worden gedragen, blij dat ze elkaar eindelijk weer even fysiek mogen ontmoeten, is de glühwein blijkbaar dus ook weer populair. Al dan niet opgestookt boven het eveneens meegesleepte vuurkorfje met hout, is het een welkom drankje om de harten te verwarmen en het weerzien te vieren. En dat voor nog geen 2 € per fles, het bedrag waarvoor veel supermarkten deze gloeiwijn aanbieden, sommige zelfs in een extra voordelige jerrycan versie van 10 liter…..

Het zou verboden moeten worden. Met wijn heeft deze commerciële glühwein namelijk niet veel te maken. Het zal de jongeren op dit moment niet veel uitmaken en dat begrijp ik ook wel, maar het is wel jammer want glühwein kan best lekker zijn.

Zeker als je hem zelf maakt, dan weet je in ieder geval wat er in gaat! Zoek de balans tussen zoet, zuur, fruitig en kruidig. Ga uit van een beetje krachtige rode wijn, al bestaan er ook witte wijn varianten. Voeg vervolgens schillen of sap van citroen of sinaasappel toe, kruidnagel, kaneelstokjes en suiker. Dat zijn min of meer de standaard ingrediënten. Daarnaast geef je er je eigen signatuur aan door er één of meer van de volgende kruiden bij te doen: steranijs, jeneverbessen, kardemom, korianderzaad, nootmuskaat, piment, laurier of  venkelzaad. Tip: gebruik ze niet allemaal tegelijk. Nog een tip: afhankelijk van je smaak kun je er nog een scheutje sterke drank bij doen, zoals rum of limoncello.

Verwarm de wijn met alle ingrediënten vervolgens in een pan op het vuur. Laat het een uurtje pruttelen, maar niet koken! Dan verdampt de alcohol, en die is, net als de serveertemperatuur, belangrijk voor het verwarmende effect. Laat het geheel daarna een half uurtje afgedekt staan, zeef het eventueel en serveer in glazen of mokken, met een sinaasappelschijfje op de rand of een steranijsje erin. Het oog wil ook wat, nietwaar?

Morgen zullen de onderste schappen van de supermarkt wel weer aangevuld zijn, maar dat is mogelijk te laat: het weekend is afgelopen, het prachtige winterse weer is voorlopig voorbij en de jongeren zitten weer achter hun online schoolsessies. Is daarmee ook de tijdelijke opleving van de glühwein ten einde? Waarschijnlijk. Het is een uitgesproken seizoen gebonden drankje. Terwijl, nogmaals, goed gemaakt en voorzien van heerlijk verse ingrediënten, is er voor elke glühwein versie wel een jaargetijde. Rosé kun je toch ook in de winter drinken?


Wil je per e-mail op de hoogte gehouden wanneer er een nieuw bericht komt? Vul dan hieronder je e-mailadres in.

Geef een reactie