Hoe groter, hoe beter?

‘Sommige dingen moet je ruim zien,’ antwoord ik Verloofde. ‘Zeker in deze tijd.’ Hij kijkt me nu geamuseerd aan. Eerder had ik hem gevraagd een magnum champagne boven te halen uit de wijnkelder en had hij fronsend zijn wenkbrauwen opgetrokken. ‘We zijn toch maar met zijn tweeën vanavond? Is dat niet wat overdreven?’ ‘Misschien, maar ik ben graag op alles voorbereid.’ zeg ik met mijn liefste glimlach.

Gelijk had hij wel een beetje. Gezien alle restricties met betrekking tot het ontvangen van mensen was de kans inderdaad reëel dat we de avond samen zouden doorbrengen. Dus, dacht ik, dan maken we die zo leuk mogelijk? Een kwestie van het glas halfvol houden!

Een magnum is daar bijzonder geschikt voor. En dan heb ik het natuurlijk niet over het ijsje van Ola of de gelijknamige revolverpatronen, maar over de fles. In een magnum gaat 1,5 liter wijn (of bier of cider). De inhoud komt dus overeen met twee flessen van 0,75 cl, vrijwel overal ter wereld de standaardmaat voor een wijnfles.

Magnums, zowel voor mousserende als stille wijnen, hebben een aantal voordelen. Ze zijn over het algemeen gemaakt van wat dikker glas waardoor de wijn beter beschermd is en minder gevoelig is voor temperatuurschommelingen. Ideaal dus om de wijn nog verder op fles te laten rijpen. Ook al omdat er verhoudingsgewijs minder zuurstof (want meer vloeistof) in een magnum zit dan in een standaardfles. En het oog wil ook wat natuurlijk, heerlijk zo’n grote fles op tafel. Ook al omdat het lijkt alsof je minder drinkt…

Hoe zit dat dan bij nog grotere flessen? De jérobaum bijvoorbeeld, of de impériale? Opgelet trouwens bij de benamingen: in de Bordeauxstreek bevat een jérobaum 4,5 liter (6 flessen) wijn en een impériale 6 liter (8 flessen) maar in de Bourgogne en Champagne heet een 6 literfles méthusalem. En daar staat een jérobaum gelijk aan een dubbele magnum. Deze drie literfles is het feestformaat bij uitstek en zul je zelden op veilingen tegenkomen. Die wordt gewoon opgedronken. Maar goed, terug naar de kern van de vraag: hoe groter, hoe beter?

Als reclamestunt of prestige object kan zo’n heel grote fles tellen maar inhoudelijk gesproken wordt de wijn er eigenlijk niet beter van. Dat komt omdat alle grotere formaten dan de magnum veelal gevuld worden met wijnen uit standaard flessen. Er ontstaat dus geen extra rijping of complexiteit in de fles. En hoe spectaculair zo’n grote fles ook kan zijn bij een diner of feest, hij weegt ook wel wat. Niet zelden is er dan ook een trappetje of een tweede man bij nodig om de glazen netjes in te schenken.

Dan houden wij het dus nog bescheiden, vanavond. Verloofde koelt de fles in een bak met koud water en wat ijsklontjes in twintig minuutjes op de juiste serveertemperatuur. Ik zet wat feestelijke hapjes op een blad als de bel gaat. Verloofde zet zijn mondkapje op en gaat nietsvermoedend naar de deur. ‘Doe je jas maar aan,’ roep ik hem vrolijk na, ‘we gaan naar buiten.’ Ik loop achter hem aan, met extra glazen, de magnum en de hapjes. Hij is jarig vandaag!


Wil je per e-mail op de hoogte gehouden wanneer er een nieuw bericht komt? Vul dan hieronder je e-mailadres in.

Geef een reactie