120 borden en duurzame wijn

Verloofde is jarig en we hebben de wederzijdse familie uitgenodigd. Hoewel niet iedereen kan, zijn we toch met ruim dertig man/vrouw/kind (de jongste is een baby’tje van drie weken, de oudste is tachtig) om zijn geboortejaar te vieren.

Verloofde houdt van koken. En een oude huisregel luidt dat degene die jarig is, het menu mag kiezen. Hij gaat voor vier gangen, zelf te bereiden uiteraard. Dan is dertig best veel. Vier gangen = 120 borden, exclusief kaas en dessert. Uitgeserveerd en op servies, want aan wegwerp doen we niet. Wat een mens zich niet allemaal op de hals haalt.

De wijn vloeit rijkelijk, zoals dat hoort bij feesten en partijen. Eén van de wijnen die we schenken is onze huisfavoriet, de sauvignon blanc van Paul Clüver. Overgehouden aan ons bezoek aan Zuid-Afrika, een paar jaar geleden. Een heerlijke wijn, met elegante frisse zuren. De ligging van de wijngaard, in de Elginvallei (zo’n 70 km ten zuidoosten van Kaapstad) is daar niet vreemd aan: het is één van de koelste streken van Zuid-Afrika.

Daar ligt ook De Rust, het familiedomein van dr. Paul Clüver (voorheen neurochirurg, vandaar het dr. en op het etiket van de wijn is de umlaut weggelaten). De opeenvolgende generaties hebben er sinds eind 19e eeuw schapen, geiten en koeien gehouden maar leefden voornamelijk van de appelteelt. Toen in de loop van de jaren 1980 bleek dat de grond ook bijzonder geschikt was voor wijnbouw, stortte de gehele familie Clüver, vader, moeder en vijf kinderen, zich passioneel op de transformatie naar wijnbouw. En met resultaat. In relatief korte tijd ontwikkelden de Clüvers een aantal prachtige sauvignon blancs, gewurztraminers en rieslings.

Maar de familie doet meer. Vanuit de overtuiging dat alles in het leven samenhangt en uit respect voor wat de aarde voortbrengt, is de oude heer Clüver al jarenlang bezig op ecologisch verantwoorde wijze wijn te verbouwen. Dat wil onder andere zeggen dat er zo min mogelijk bestrijdingsmiddelen gebruikt worden, maar ook dat er gewerkt wordt aan ecotoerisme (mountainbiken door de wijngaarden, om maar iets te noemen) en dat er gelet wordt op correcte afvoer van afvalwater bijvoorbeeld. Daarnaast bewaken de Clüvers de goede arbeidsomstandigheden op het 2000 ha tellende domein en monitoren ze het ‘Thandi empowerment wine-producing project’ waar de locale bevolking de wijnen produceert.  Thandi betekent in het Xhosa, één van de elf officiële talen in Zuid-Afrika, zoveel als liefde, genegenheid en zorg dragen voor. Mooie naam, prettige wijn. Die overigens verkrijgbaar is bij Albert Heijn.

Terwijl ik de glazen sauvignon blanc bijvul tijdens het familiedinertje, valt mijn oog (nu pas!) op het labeltje op de hals van de fles: ‘Integrity and sustainability, certified’ met daarbij een trackingnummer. Het is een kwaliteitskeurmerk van de South African Wine and Spirit Board die daarmee bewuste en duurzame wijnbouw stimuleert en ondersteunt. Daarin staat Zuid-Afrika natuurlijk niet alleen maar de Clüvers zijn denk ik wel trendsetters op dat vlak geweest. Wijn met hart, ziel en verstand gemaakt,  en in de beste familietradities. En zo drinken wij hem ook graag!

Geef een reactie