Sherrykuur (2)

Kun je alleen sherry maken in de sherrystreek in het zuiden van Spanje? Ja en nee. Sherrywijnen moeten inderdaad uit de ‘gouden driehoek’ komen, het gebied tussen Jerez de la Frontera, El Puerte de Sta. Maria en Sanlucar de Barrameda. Maar dat betekent niet dat je er geen andere wijnen kunt maken. Dat bewijst onder meer Alejandro Muchada, afkomstig uit de streek, jong, getalenteerd en super enthousiast wijnmaker. Een leuk verhaal.

Alejandro pikt ons op met zijn oude bestelbus, we kunnen nog met zijn drieën voorin. Hij rijdt ons door ‘zijn’ wijngaarden. Tussen aanhalingstekens, want hij huurt ze. Drie hectare mooie oude stokken. ‘Groot genoeg voor wat opbrengst, compact genoeg om het nog net in mijn eentje aan te kunnen,’ zegt hij. ‘Nu ja, ik heb natuurlijk wel hulp,’ voegt hij er lachend aan toe. Hij doelt op het paard dat, geheel in lijn met de biodynamische werkwijze, het ploegen van de wijngaarden voor zijn rekening neemt.

Alejandro (37) studeerde architectuur aan de universiteit van Sevilla en deed jaarlijks onderzoek in Marokko als voorbereiding op zijn doctoraat. In 2011 viel die periode samen met de ramadan, dat leek hem niet zo handig. Daarom ging hij in op een uitnodiging van een Franse vriend om te komen helpen bij de druivenpluk van de familie Léclapart in de Champagnestreek. Alejandro pakte zijn rugzak en ging. Om ter plekke verliefd te worden. Op de wijn, op de landbouw, op het ambachtelijke, op het samenwerken tijdens de oogst. Er ging een wereld voor hem open. Mede dankzij zijn ‘peetvader’, David Léclapart, gerenommeerd en eigenwijs biodynamisch champagnemaker in Trépail in de Montagnes de Reims. Er was direct een klik tussen de mannen. Een wederbezoek van de Léclaparts aan Alejandro’s geboortestreek twee jaar later maakte evenveel los. Die witte kalkbodem (albariza) deed Léclapart aan de kalkrotsen rondom Trépail denken en hij zag onmiddellijk potentie. Niet om sherry’s te maken, wel om te kijken wat de palomino fino, de sherrywijnplant bij uitstek, in al zijn veelzijdigheid nog meer zou kunnen voortbrengen.

In 2016 richten ze samen een bedrijf op met als doel artisanale, biodynamische, pure wijnen te maken in Sanlucar. Alejandro had ondertussen de nodige wijndiploma’s gehaald en op tal van domeinen stage gelopen. Met enorme levensvreugd werkt hij sindsdien dagelijks in de wijngaarden, ‘Mijn vader had er aanvankelijk niet veel fiducie in, maar ik ben gelukkig,’ zegt Alejandro. De wijnen worden zo natuurlijk mogelijk gemaakt, met minimale sulfiet toevoeging. In de bescheiden ‘kelder’ van Domaine Muchada-Léclapart proeven we een vijftal verrassend elegante witte wijnen. ‘Veel meer zijn er nog niet,’ lacht Alejandro verontschuldigend. Met zoveel gedrevenheid en liefde voor het vak ben ik er vrij zeker van dat die er wel gaan komen…

P.S. Het bezoek vond begin mei 2019 plaats. Sinds begin juni zijn de wijnen van Muchada-Léclapart ook in Nederland verkrijgbaar bij De Bruijn Wijnkopers.


Wil je per e-mail op de hoogte gehouden wanneer er een nieuw bericht komt? Vul dan hieronder je e-mailadres in.

Geef een reactie