Hoezo, zomerwijn?

Het coronabaardje staat Verloofde best goed. Over mijn coronakilo’s daarentegen ben ik minder enthousiast. Laat ik het zo zeggen, ik bevond me al in de fase dat er eerder wat kilo’s af konden dan erbij. Maar ik ben vast de enige niet die tijdens de (al dan niet intelligente) lockdown, nét iets vroeger aan het aperitiefje begon. Wat daarna moeiteloos overging in een glas wijn bij het eten. Dat nog lekkerder smaakte met het glas wijn. Zo kwam van het een het ander. En een paar pondjes extra dus…

Wat me daarnaast opviel, is dat ik opvallend vaak rosé dronk. Kwam dat door de zonnige  temperaturen in maart, april en mei? De associatie van rosé met zomer is immers sterk. Rosé is sowieso een uitgesproken associatieve wijn. Schenk zo’n uitnodigend glas rozerode wijn in en je krijgt de zee, het strand, de palmbomen en de zon er gratis bij. In je hoofd. Of zo’n mooie zalmroze wijn, bleekjes, breekbaar bijna, en je waant je met een ruisend windje in de bloeiende lavendelvelden van de Provence. Hoeveel variaties in roze wil je hebben? Met al die kleurschakeringen is er altijd wel een fijne bijgedachte die opborrelt. Toch hebben roséwijnen ook te lijden van dat zomerse, aan vakantie doen denkende imago. Want in de overige seizoenen wordt het veel minder gedronken. Ten onrechte, wat mij betreft. Rosé kan het hele jaar door!

zomer rosé

Naarmate ik meer verschillende rosé’s  proefde, nam mijn belangstelling voor deze roze wijnen alleen maar toe. Behalve in de praktijk verdiepte ik me dan ook in de theorie van rosé. Vreemd genoeg wordt die in veel wijnboeken wat stiefmoederlijk behandeld. Ook in restaurants staat er vaak een eenzame rosé op de wijnkaart, te midden van vijf of tien witte en rode wijnen. Terwijl veel roséwijnen juist multi-inzetbaar zijn in combinatie met gerechten. Kortom, tijd voor een rosé offensief! In dit geval in de vorm van een vrolijke workshop. Die niet alleen in de zomer gegeven wordt maar ook straks, in de winter. Hoe de gevolgen van corona, inclusief baardjes en kilo’s, er tegen die tijd uitzien, is op dit moment moeilijk te voorspellen. Maar de veelzijdigheid van rosé is dat wel. En net daarom past hij in elk seizoen!

rosé is van alle jaargetijden

Zin om deze inspirerende workshop te volgen? Er zijn nog enkele plaatsen vrij op 24 juli aanstaande en nog voldoende op vrijdag 15 januari 2021. Aanmelden kan hier.


Wil je per e-mail op de hoogte gehouden wanneer er een nieuw bericht komt? Vul dan hieronder je e-mailadres in.

Geef een reactie