Ode aan de Aube

De bubbels vieren hoogtij, dezer dagen. Helaas meer als sociaal ‘cocon’ concept om het corona-virus te weren, dan als de mousserende wijn waarmee we bubbels gewoonlijk associëren. Spijtig! Dit tij kunnen we niet keren maar de moed erin houden wel. En dus trekken wij, voorzien van mondkapjes en afstand, naar het land van de belletjeswijn, de Champagne.


Wat een bijzondere streek is het toch. En hoe uitgestrekt. Want met Reims en Epernay als bekendste plaatsen, inclusief de omliggende heuvels en valleien, ben je er niet. De appellatie champagne loopt daarvandaan nog ruim honderd kilometer zuidoostwaarts. En dat is precies waar we deze keer naar toe gaan, naar La Côte des Bar, departement Aube. Onder meer naar Domaine Drappier, in het gehucht Urville. Claim to fame? Misschien wel de grootste onbekende champagne! Al heeft La Côte des Bar nog meer verrassingen voor ons in petto.


Om te beginnen is daar het landschap. Natuurlijk, overal wijngaarden, bijna een kwart van alle champagnewijngaarden ligt in dit gebied. Maar het is vooral de rust die het landschap hier uitstraalt. De wijngaarden zijn onderdeel van het groter geheel: glooiende goudgele velden met opgestapelde hooibalen langszij, kleine landweggetjes met ruisende bomen, verstilde dorpjes en kabbelende waters, alsof de tijd heeft stil gestaan. Perfect voor een rustige vakantie! Wat een verschil met de glamoureuze champagne avenues van de noordelijke Champagne.


Geen wonder dat schilder Pierre Auguste Renoir (1841-1919) zich hier zo thuis voelde. Tweede verrassing: Renoir in de Champagne? Jazeker, ook al was er in zijn tijd nog geen sprake van de Aube als officieel onderdeel van de champagne appellatie. Die kwam pas, na veel strijd van de Aubois (zoals de lokale bewoners heten), in 1927 tot stand. Renoir raakte hier vanuit Parijs verzeild door zijn model en echtgenote Aline Charigot (1859-1915). In 1896 kocht hij een buitenhuis in Essoyes, het geboortedorp van zijn vrouw. Zij kwam uit een (weinig succesvolle) familie van wijnboeren. Het zich uitbreidend gezin brengt er bijna dertig jaar de zomermaanden door en Renoir schildert er onafgebroken. Gabriëlle Renard (1878-1959), eveneens afkomstig uit Essoyes, zal daar zijn favoriete model worden. Zij is op menig bekend schilderij vereeuwigd. In een reeks lithografieën die Renoir in 1904 ter plaatse maakte, Femme au cep de vigne, poseert Gabriëlle ook. Naakt, zoals velen van zijn modellen. Het plaatsje eert de beroemde impressionist met een parcours langs zijn huis, atelier, geschilderde wegen en zijn begraafplaats.


Derde opmerkelijkheid: anders dan in de noordelijke delen van de Champagne staat in La Côte des Bar niet de chardonnay maar de pinot noir centraal. ‘Die druif loopt door onze aderen’ zegt de jongste (achtste!) generatie Drappier. Het domein zelf gaat terug tot in de 12 eeuw, toen Sint Bernard -stichter van het klooster van Clairvaux- de kelders in Urville liet aanleggen. Die verkeren nog steeds in excellente staat om de champagnes te laten rijpen. Met frisse hand en moderne (marketing) methodes brengen dertigers Charline, Hugo en Antoine Drappier nu een mooi gamma champagnes op de markt, zo’n 1,6 miljoen flessen per jaar waarvan de meeste bio gecertificeerd zijn. 65% daarvan vindt zijn weg naar een honderdtal buitenlanden. Dus echt onbekend kan Drappier niet zijn. Maar, zoals gezegd, misschien wel de grootste: Drappier is producent van, naar eigen zeggen, de grootste fles champagne ter wereld, de Melchisédec van 30 liter. Reken een euro of 6000 per fles die op aanvraag is te bestellen.


Tenslotte: in het uiterste zuiden van de Champagne, grenzend aan de Bourgogne, ligt Les Riceys. Als plaatsje(s) niet per se bijzonder, als appellatie(s) wel. Waarom? Omdat er niet alleen champagnes gemaakt worden, dat ligt voor de hand. Het is vooral omdat het ook een eigen AOP heeft voor zijn Rosé des Riceys, een stille wijn gemaakt van de pinot noir druif. Typisch voor het terroir van de streek. Een bijzondere wijn die je minstens één keer in je leven gedronken moet hebben, zo wordt hij aanbevolen. Uiteraard proberen we dat. De kleur van deze wijn is veelal donker roze. De smaak is inderdaad bijzonder en, laatste verrassing, zodanig dat het voor mij inderdaad bij één glas blijft.


Wil je per e-mail op de hoogte gehouden wanneer er een nieuw bericht komt? Vul dan hieronder je e-mailadres in.

Geef een reactie