Vlamingen hebben er een nog rijkere uitdrukking voor dan Nederlanders: zij vallen met hun gat in de boter, Nederlanders vallen er met hun neus in. Maar de betekenis is hetzelfde: in beide gevallen heb je geluk, een buitenkansje. Dat hadden wij ook, toen we zondag 5 juni jl. door het Vlaamse Hageland reden, de streek rondom Leuven, Aarschot en Diest.
We waren op zoek naar domein Kluisberg in het landelijke dorpje Assent. Een terloopse kennismaking met hun (licht gekoeld geserveerde) rode Dornfelder op een Antwerps terras enkele dagen daarvoor, had ons nieuwsgierig gemaakt naar de rest van het assortiment. Door het fraaie Hagelandse landschap reden wij dus en stopten voor het als woonhuis ogende domein. Er klonk muziek. Een springkasteel stond klaar en er liepen kindertjes rond. De binnenplaats achter het huis werd droog gehouden met partytenten, in de toiletten was een ad hoc keukentje gemaakt en de opslagplaats was omgetoverd tot bar annex feestruimte. Was dit het wijndomein dat we zochten?
Eigenaar Jos Vanlaer begroet ons een beetje verontschuldigend. We treffen het, zegt hij lachend, het is de jaarlijkse Opendeurdag. Familie, vrienden, buren en klanten komen van nabij en ver om onder het genot van een goed glas Kluisberger wijn, wat kaas en pensen van de bbq, de middag en avond met elkaar door te brengen. Buitenlui zoals wij zijn uiteraard ook van harte welkom, haast hij zich te zeggen. ‘Wat wenst u te drinken?’ vraagt hij vriendelijk.
We proeven een smakelijke pinot blanc en een verrassende kerner. Deze ook in Duitsland veel aangeplante druif is misschien minder aromatisch dan de riesling maar is kenmerkend door de muskaatachtige geur en pittige zuren. Terwijl de muzikanten zich inspelen en er steeds meer mensen binnendruppelen, maken wij een wandeling door de professionele wijngaard.
Hageland was in 1970 de eerste wijnstreek in België die officieel erkend werd (na een lange impasse want in de annalen gaat de wijnbouw hier terug tot 1450) en heeft sinds 1977 zijn eigen appellatie. Het domein Kluisberg, genoemd naar de heuvelrug van de berg ‘Kluisberg’ waar de familie Vanlaer begin jaren 1980 de eerste bescheiden druiven aanplantte, beschikt inmiddels over 3,5 ha wijngaard met verschillende druivenvariëteiten.
We keren terug naar het domein voor een laatste proefrondje, een mooie pinot gris en een fruitige lemberger rosé. Ondertussen is het feest losgebarsten, flessen wijn worden aangesleept en ook de worsten vinden gretig aftrek. Uitstekende ambiance, maar minder geschikt om de kelders te bezoeken. Naar verluid bewaarden vroegere kluizenaars daar hun wijnen… Daarom beloven we Jos en zijn vrouw Daniella bij het afscheid terug te komen. Wordt vervolgd dus.