Met een bedrijf-aan-huis kun je natuurlijk niet zonder vaste telefoonaansluiting. In dit mobiele tijdperk wordt er echter niet veel meer naar gebeld. Behalve door schoonmoeders (we hebben ze gelukkig nog allebei) en commerciële call centra. Dus als de telefoon gaat, trekken Verloofde en ik een fictief lootje wie de telefoon ‘mag’ aannemen.
Hij wint deze keer, dus ik neem op. Het blijkt een redacteur van RTV Rijnmond, één van de grotere publieke omroepen in de regio Groot-Rotterdam. Redacteur licht de reden van zijn telefoontje toe. Voormalig toptennisspeelster Esther Vergeer, 470 (!) wedstrijden lang ongeslagen kampioen rolstoeltennis, is binnenkort een dag lang te gast bij de radio en mag de programma’s mee invullen. Ze had laten vallen dat ze ooit nog wel eens een wijncursus wilde volgen. En of het een idee was als La Causerie een kleine proeverij in de studio zou organiseren?
Leuk idee, inderdaad. Toch vraag ik even bedenktijd. De uitzending is namelijk live en à l’improviste. En ruim een kwart miljoen potentiële luisteraars is best veel…
Zachtjes loop ik twee weken later de studio binnen, een doos glazen in mijn ene hand, een tas met wijnen en wat hapjes in de andere. De rode ‘opname’ lampen branden nog niet, dus ik stel me snel voor aan Esther en de presentator. Vervolgens pak ik mijn handeltje zo geruisloos mogelijk uit, terwijl Esther wordt geïnterviewd. Met dezelfde drive waarmee ze haar tenniscarrière heeft op- en uitgebouwd, vertelt ze over haar nieuwe missies. Via haar Foundation begeleidt ze kinderen en jongeren met een fysieke handicap. Ze is toernooidirecteur van het ABN AMRO wheelchair tennis tournament en was vorig jaar chef de mission voor de Paralympische Spelen in Pyeong Chang (Korea).
Ik schenk het eerste proefglas in en luister. Wat een gedreven persoonlijkheid, ook nu, na haar tenniscarrière. Tegelijkertijd is Esther ook heel eerlijk als de presentator bij wijze van aankondiging van de proeverij vraagt of ze iets van wijn weet. ‘Eigenlijk heb ik er helemaal geen verstand van,’ zegt ze. ‘En dat zou ik toch wel willen leren.’ Wel weet ze dat ze sauvignon blanc een lekkere wijn vindt. Dat treft. Ik heb een Sancerre voor haar meegenomen, die is gemaakt van deze druif. Sancerre (genoemd naar het gelijknamige plaatsje) is samen met Pouilly-Fumé de bekendste witte wijn uit het oosten van de Loirestreek. Beide zijn droog, fris en aromatisch. Qua geur doen ze denken aan kruisbessen, soms asperges, of groene appeltjes.
Esther proeft ingetogen als ook de hoofdredacteur de studio even binnenkomt en een glas mee doet. Ze overleggen wat ze ruiken en proeven. Esther schiet in de lach, ze betrapt zich erop dat ze het slokje heeft doorgeslikt. Automatisme. De volgende proefronde bestaat uit twee rode wijnen, onder het motto: de ene rode is de andere niet. Verrast reageert Esther op de lichtheid van de fruitvolle pinot noir uit Zuid-Afrika naast de krachtige, houtgerijpte tempranillo uit Rioja, Spanje. Nu gebruikt ze het spuugemmertje, al ben ik blij dat de opnameknop op dat moment uit staat en er muziek klinkt. Wijnproeven moet ook voor de luisteraars een beetje aantrekkelijk blijven….
Wil je per e-mail op de hoogte gehouden wanneer er een nieuw bericht komt? Vul dan hieronder je e-mailadres in.