Hij is leuk, maar ik ga natuurlijk voor de wijn. Hij doet iets in Sparkling, zie ik op de stand staan. Op een beurs waar ook enkele grote champagnehuizen goed vertegenwoordigd zijn, lijkt deze bescheiden aanduiding me een kennismaking waard. De conversatie verloopt in het Engels, de leuke man blijkt een Deen. Niet direct een wijnland, Denemarken, denk ik nog, als hij me vraagt of ik wel eens Sparkling Tea geproefd heb…
Heb ik weer. Loop je op een wijnbeurs en beland je bij thee… Enfin, daar bestaan tegenwoordig ook sommeliers voor. ‘Met slechts 5 % alcohol en gemaakt van uitsluitend organische theesoorten van hoge kwaliteit, worden de verschillende soorten bij elkaar gevoegd in een fles,’ vertelt Deen enthousiast. ‘Hieraan wordt wat biologische wijn toegevoegd, en aan de alcoholvrije variant vers druivensap en citroensap.’ Net als bij champagne volgt dan een geheime receptuur, vervolgt hij, waardoor elke mousserende wijn zijn eigen karakter ontwikkelt. Vast en zeker iets suikerhoudend, denk ik dan. ‘De met zorg gekozen theebladeren absorberen de wijn of het druivensap en dat levert een unieke sparkling tea op,’ zegt Deen, en laat me drie mousserende wijnen proeven. Het resultaat is verrassend. De groene theesoorten die in Grøn gebruikt zijn, geven de theewijn (als het woord al zou bestaan) inderdaad citrusachtige smaken. Rød is een mousserende rosé op basis van de hibiscusbloem met een lange afdronk. En Vinter is het buitenbeentje, een wijn met chai-thee als belangrijkste ingrediënt en waarin je inderdaad typische ‘winter’geuren als kaneel, kruidnagel en kardemon herkent.
Een fijn geur- en smaakexperiment, zeker, en ik bedank Deen. Wat ik niet helemaal begrijp is waarom thee en wijn überhaupt geblend zouden moeten worden. Net zomin als bijvoorbeeld wijn en bier, waarmee het Chileense Winebeer (The original) een poging doet om druiven en hop te combineren. ‘A nice contradiction‘ zeggen ze zelf al op het etiket.
Terug naar de beurs. Ontmoetingen met bekende en nieuwe wijnmakers, gerechtjes bij bepaalde wijnen proberen en vice versa. Hier een handje schudden, daar een praatje maken, en veel proeven. Niet alleen wijnen, ook koffie, thee, chocolade, worsten, hammen, kazen, kruiden en, jawel, kaviaar. Sterker, we krijgen de gelegenheid om verschillende types (zilt, notig, aromatisch) te proeven in combinatie met prachtige vintage Bollinger champagnes. De kaviaar wordt ‘puur’ geserveerd, dat wil zeggen, op de bovenkant van de hand, op de huid dus.
Als niet ervaren kaviaarproever kijk ik even naar de mensen om me heen hoe het verder hoort: je likt vervolgens de delicate steureitjes op en laat ze tegen je gehemelte ‘uiteen’ spatten. Inderdaad, een kleine smaakexplosie in je mond. Dan zie ik ook de leuke Deen in het gezelschap. Met een glas champagne in zijn hand. Gelukkig, hij gaat toch ook voor het echte werk!
Wil je per e-mail op de hoogte gehouden wanneer er een nieuw bericht komt? Vul dan hieronder je e-mailadres in.