Wijn kent goede, minder goede en enkele ronduit slechte jaren. Daarbij zijn het niet de jaartallen zelf die van belang zijn. Het zijn de mensen die de wijn maken. En dat geldt ook voor het verleden.
Hemelbestormers en zatlappen
Mensen maken geschiedenis. Toch staat 1917 ook in ons westers geheugen als het jaartal van de Russische Revolutie. Het ondervoede en ontevreden Russische volk kwam in opstand tegen het eeuwenoude tsarenbewind, op dat moment belichaamd door Nicolaas II, een telg van de bekende Romanov familie. De opstanden begin 1917 leidden tot de vorming van een Voorlopige Regering die haar intrek nam in het Winterpaleis in St. Petersburg. Niet voor lang. De bolsjewieken wachtten de toegezegde hervormingen niet af en bestormden het paleis slechts enkele maanden later.
Vanaf dat moment werd Rusland onderdeel van de Sovjet Unie en is de Hermitage, waartoe het Winterpaleis behoort, een nationaal museum, een schitterend, overweldigend museum. Cijferfreaks hebben uitgerekend dat het ruim 11 jaar kost om de gigantische collectie stuk voor stuk te bezichtigen, maar dat terzijde. We zouden het niet over getallen hebben…
Zeker niet als er zoveel leuke anekdotes zijn. Zo wil de overlevering dat de Russische Revolutie bijna niet had plaatsgevonden. Dat kwam zo. Toen de bolsjewieken (communisten onder leiding van Lenin) opdracht hadden gekregen de regering uit het Winterpaleis te verjagen, begonnen ze in de kelder. Ze wisten niet wat ze zagen. Duizenden flessen van de mooiste wijnen en champagnes lagen rustig rijpend op gepaste gelegenheden te wachten. Hoewel een bestorming daar niet direct onder viel, aarzelden de manschappen geen moment. Ze gaven zich laveloos over aan grote hoeveelheden Moët & Chandon, Mouton Rothschild, Château Latour en andere topwijnen.
Hemelbestormers waren het, bevlogen lieden vol hoop en idealen, maar met een legioen zatlappen (hoe chic de wijn ook was) werp je geen regering omver. Om herhaling (en erger) te voorkomen, werd van hogerhand opgedragen de gehele keldervoorraad te vernietigen. Vreselijk, als dat geen drankmisbruik is! Deze draconische maatregel had echter wel tot gevolg dat de Voorlopige Regering het veld ruimde, de Romanovs vermoord werden en de communisten aan de macht kwamen.
St. Petersburg, juni 2011. Nog geen honderd jaar later staan dagelijks drommen toeristen, waaronder veel Russen, de graftombes van de Romanovs in de Petrus en Pauluskathedraal te fotograferen. Rusland is weer een zelfstandige staat en alle Europese top wijnhuizen zijn weer vrijelijk verkrijgbaar. Geschiedenis…? Bijna net zo onvoorspelbaar en minstens zo verrassend als wijn!
Weer met zeer veel plezier dit artikeltje gelezen en leuk om deze achtergrond verhalen, die meestal niet in de geschiedenis boeken staan, te horen. Ben benieuwd naar het vervolg…. Else