Zuid-Afrika (1): kippenvel

Can I offer you a glass of sparkling wine?’ vraagt gastvrouw Annetjie Hopkins stralend. Het is tien uur ’s morgens. Toegegeven, zelfs voor ons is het wat vroeg, maar tegen zoveel gastvrijheid zijn we niet bestand. En gelukkig staat er straks een spuugemmertje klaar.

NederburgWe zijn bij Nederburg, wijndomein in de Paarlregio in Zuid-Afrika. Het is een groot bedrijf, er wordt jaarlijks zo’n 14 miljoen liter wijn geproduceerd, en het maakt sinds 2000 deel uit van de beursgenoteerde Distell Group Limited. Toch heeft Nederburg iets eigens, iets familiaals kunnen behouden. Om te beginnen is de setting beeldschoon (al is het daar niet uniek in, er zijn zoveel prachtig gelegen domeinen hier), Nederburg ligt aan de voet van het Klein Drakensteingebergte, en er zijn bloeiende wijnvelden zo ver je kunt kijken. Ten tweede wordt het verleden geëerd. De in 1800 in Kaap Hollandse stijl gebouwde manor is meer dan een monument, het vormt het hart van het domein waar ontvangen en geproefd wordt.

Ook in de wijnen is de geschiedenis terug te vinden, zoals in de Heritage Heroes range waarbij een aantal van de wijnmakers die Nederburg groot hebben gemaakt met een eigen wijn bedacht zijn. Aan de basis, inderdaad de instapmodelletjes, ligt de ‘5600’ reeks, verwijzend naar het bedrag in guldens waarvoor de Hollandse koopman Philip Wolvaart Nederburg in 1791 kocht. Maar het is, denk ik, vooral het engagement waarmee gewerkt wordt waardoor Nederburg geen wijnfabriek is, of toch niet uitsluitend. Het is een door gepassioneerde mensen geleide onderneming. Dat blijkt bijvoorbeeld ook uit het muziekfestival dat jaarlijks georganiseerd wordt. Daarin staat Nederburg overigens niet alleen, het is een initiatief dat in verschillende vormen ook bij andere wijndomeinen plaats vindt, veelal gekoppeld aan goede doelen.

Nederburg 2015Het muziekfestival hier is een soort Night of the Proms in de open lucht waar iedereen welkom is, en jong en oud zich met een picknickmand op het grasveld zet om te luisteren naar de verschillende optredens. Relaxte sfeer en mainstream muziek die mij toch kippenvel bezorgt als een twintigtal zwarte kinderen een gospel inzet, zenuwachtig voor hun eerste echte optreden en allen afkomstig uit veel minder bedeelde buurten.

 

Geef een reactie