On the road again…

De auto zit al aardig vol maar hij kan er nog net bij, de boom. Zo vlak voor kerst draait mijn kerstcircus op volle toeren, met optredens in R. en A.  Dat vergt de nodige planning, een ruime auto en goede logistiek. De kloeke mobiele kerstboom is in het geheel onmisbaar.

kerst onderwegDe ballen en overige decoratie zijn in veiligheid gebracht maar de lichtjes hangen er nog in. Zo’n gedoe om die er ook nog uit te halen. De afstand tussen R. en A. is honderd kilometer maar het gaat er natuurlijk om de boom  intact op de volgende locatie te krijgen. Ik heb wel eens geëxperimenteerd met een tafelmodelletje. Dat werkte wel qua transport, maar niet qua gevoel. Want daar draait het toch om, met kerst. Het gevoel. Wat je daar dan ook onder verstaat. Woordenboek Van Dale kent het woord als zodanig niet, maar omschrijft ‘kerstgedachte’ als een overpeinzing die gekenmerkt wordt door een sfeer van vrede en welwillendheid.

Kom daar maar eens om, zo vlak voor kerst. Stress overal. Om het werk nog af te krijgen. Om de nog ontbrekende cadeautjes te kopen. Om het voornemen om dit jaar géén kerstkaarten te sturen, opzij te zetten als blijkt dat veel mensen jou wel met een kaartje bedacht hebben. Om het kerstmenu samen te stellen, dan wel aan te passen. Om vervolgens het boodschappenlijstje te herzien (lees: uit te breiden). Erger nog, om wéér de winkel in te gaan, onderweg naar de volgende file voor de kassa of inpakservice. Kortom, om tegen de tijd dat je met je dierbaren aan de kerstdis zit, opgedirkt maar afgepeigerd, het glas te heffen op een ‘Merry Christmas!’

En toch doen de meesten van ons het, elk jaar weer. Met versiering, verlichting, afspraken, goede doelen, kerstborrels en relatiegeschenken maken we onze eigen kerstdrukte. Terzijde: ondanks de bijna honderd aan kerst verwante lemma’s is dat woord ook niet opgenomen in Van Dale, net zo min als ‘kerststress’. Geen onprettige gedachte, overigens. Misschien waait de gekte over.

Niettemin, voorlopig doe ik er aan mee. Dus daar ga ik met mijn kerstcircus. Reizend van R. naar A. en vice versa. Met een auto vol geladen. De families, wederzijdse kinderen, ouders en vrienden versmelten de afstand. Het is alleen even de kunst om op beide locaties de gewenste sfeer te creëren. Een kerstboom kan daarbij helpen. Net als cadeautjes, en feestelijke kleding. Maar het belangrijkste is dat we de tijd nemen om samen te zijn. Om met elkaar van het met zorg bereide maal en bijpassende wijnen te genieten, en bij te praten.

Prettige kerstdagen!

Geef een reactie