Lachrimpels

Hij is jong, zit goed in het pak, heeft als verkoper een vlotte babbel en is duidelijk getraind om dames van zekere leeftijd van de straat te plukken. Hij houdt me staande en vraagt vriendelijk: ‘Mag ik u iets vragen?’ Hetgeen hij bij deze gedaan heeft, maar goed gezind als ik die middag ben, besluit ik hem daar niet op te attenderen en knik bevestigend.

spotprent‘Zie ik daar wat rimpeltjes rondom uw ogen?’ Hmmm, lijkt mij niet de beste openingszin, al heeft hij dat inderdaad goed gezien. Weer houd ik me in, de glimlach ondertussen iets minzamer. Enthousiast dat hij beet heeft, nodigt hij me uit om in de winkel plaats te nemen om me alles te vertellen over het nieuwe oogserum dat onlangs op de markt bla bla bla… Ik heb al spijt van mijn geveinsde interesse maar wil de jongeman niet beledigen. ‘Dank,‘ zeg ik. ‘Niet nodig. Het leven heeft me gezegend met veel lachrimpels. En die houd ik het liefst zo.’

Een typisch voorbeeld van niet onwaar (de rimpels) maar ook niet helemaal waar. Want natuurlijk probeer ik de huid soepel te houden, oefen ik mijn gezichtspieren, smeer ik voedende crèmes, spoel die weer weg met reinigende lotions en gun ik mezelf eens in de zoveel tijd een professionele gelaatsmassage. En thuis, in opperste discretie, breng ik zelf maskertjes aan. Met de klei ben ik klaar, het zijn tegenwoordig wijnmaskers.

Leve de wijnrank. Hoe veelzijdig is die niet! Om te beginnen de bladeren van de druivenplant, die zijn culinair inzetbaar. De Turkse en Griekse dolmen zijn daarvan misschien de meest bekende voorbeelden. En dan de druif zelf: eetbaar, drinkbaar, persbaar, droogbaar, zelfs onrijp geplukt nog bruikbaar (bijvoorbeeld tegen keelpijn). De pitten zijn vaak nogal bitter, reden waarom in veel supermarkten (tafel)druiven pitloos worden aangeboden. Jammer! Druivenpitten hebben veel goede eigenschappen. Ze helpen door hun antioxidant werking de schadelijke vrije radicalen in het lichaam te bestrijden. Ze helpen het bindweefsel te beschermen en de bloedsomloop te bevorderen. De olie uit de pitten wordt ook gebruikt in de wijnmaskers, samen met druivenextract en nog een stuk of veertig componenten.

De druif bevat nog andere heilzame stoffen, zoals resveratrol. Hoewel de precieze werking daarvan aan discussie onderhevig blijft (als in hoe gezond die nu eigenlijk is), heeft de stof ook de cosmetische industrie geïnspireerd. Zo heeft het Amerikaanse bedrijf Vine.Vera  een reeks producten ontwikkeld op basis van resveratrol waarbij elke verzorgingslijn gekoppeld is aan een druivenras. Dat zijn bijna allemaal rode druivenrassen, daar zit van nature meer resveratrol in. Ben dan ook benieuwd wat ze uit de sauvignon blanc halen. Ook de Chiantilijn valt op. Chianti is natuurlijk geen druivenras maar de naam van de fameuze Italiaanse wijn (gemaakt van de sangiovesedruif) en het gelijknamige gebied in Toscane.

een monstertje uit de Merlot CollectionHoe dan ook, op deze herfstige lentedag kan ook de huid wel iets stevigs en toch fluweligs gebruiken. Het is de dagcrème uit de Merlot Collection geworden.

3 antwoorden op “Lachrimpels”

  1. En? Hoe was ’t Merlot-maskertje?

    Wat rimpels betreft:

    Perfectie staat stil, omdat iedereen het zo wil houden, Maar het soort leven dat lijnen achterlaat, stroomt! En iedereen wil het zo leven.

    XXX, Roelof

  2. Ha Annick,

    Ik heb al een tijd niet gereageerd hoewel ik altijd er van je blog geniet.
    Echt iets voor jou om ook voor rimpels een “wijnproduct” te vinden. Gelukkig hebben wij het niet nodig.

Geef een reactie