Over groene wijn, een oude markies en een leuke fles cadeau

Raadseltje: welke wijn heet groen en is er in een witte en rode variant? Een mens zou er kleurenblind van worden maar het gaat hier om de Portugese vinho verde, dat groene wijn betekent. Het is een licht sprankelende, meestal witte (maar hij bestaat dus ook in een rode versie) wijn die gemaakt is om jong te drinken, vandaar dat hij ‘groen’ heet.

We schenken deze typisch Portugese wijn soms op een van de workshops en wijncursussen maar nu drink ik hem in Lissabon, op een zonnige middag op een loungeterras (de zitzakken uit de jaren zeventig zijn terug!) aan de rivier de Taag.

Hoewel de Portugezen in de annalen als onverschrokken zeevaarders en kolonisten te boek staan en vermaard zijn om hun aardewerk, hebben ze ook hun sporen in wijnland achtergelaten. Zo is Portugal de belangrijkste producent van de kurkeik en daarmee verantwoordelijk voor 30% van alle kurkbossen ter wereld. De kurkeik, even tussen haakjes, levert de kurk als afsluiting voor wijnflessen en is afkomstig van de dikke stam en takken. Over deze eerbiedwaardige oude boom een volgende keer meer.

Een andere claim to fame ligt op juridisch vlak. De Markies van Pombal (1699-1782) was een Portugees staatsman. Een historisch feitje, en hier verder onbelangrijk ware het niet dat de Markies in een paar opzichten baanbrekend werk heeft verricht. Hij was een tijdje minister-president en in die hoedanigheid bezig met economische hervormingen. Hij kwam op het idee om bepaalde producten, streek en kwaliteit aan elkaar te koppelen. Concreet: in 1756, een jaar na de dramatische aardbeving in Lissabon waarbij ca. 90.000 mensen omkwamen, begrensde hij de wijngaarden in de noordelijker gelegen Dourovallei. Hij hoopte zo de authenticiteit van de port die daar gemaakt werd te waarborgen.

Daarin slaagde hij. Ik geloof dat de Markies later in politiek opzicht in onmin is geraakt maar voor de wijn heeft hij zijn verdiensten gehad. Portugal staat door zijn toedoen aan de bakermat van de internationale wijnwetgeving, ver voor Frankrijk. En in de stad Lissabon leeft zijn naam voort in een groot verkeersplein en metrostation waarboven zijn enorme standbeeld prijkt.

P.S. Voor de genoemde workshops, die komende week in Rotterdam worden georganiseerd, zijn nog enkele plaatsen beschikbaar. Mocht je geïnteresseerd zijn, vermeldt dan bij aanmelding van 2 personen “vinho verde”. Dan doe ik je een fles cadeau. De Proef! een introductie in wijn is op 17 april 2012 en Sprankel! een introductie in mousserende wijnen is op 19 april 2012.

Geef een reactie