Elzas in beweging

Het is uitgestorven in Rorschwihr, Elzas. Niet zo gek, het dorpje telt nog geen vierhonderd inwoners en die zitten, als alle Fransen, tussen twaalf en twee aan tafel. We zijn op weg naar wijndomein Rolly-Gassmann voor een proeverij.

Tweede helft september 2019, het is oogsttijd. Nog niet overal wordt geplukt maar geregeld hangen we met onze auto achter een tractor of vrachtwagentje vol met vers geplukte druiven. De Elzasser wijnroute is zo’n 170 km lang, met in het oosten het Zwarte Woud (Duitsland) en in het westen de Vogezen (Frankrijk). De Rijn ligt in het midden. De wijngebieden lopen hier echter niet zozeer langs de rivier maar eerder langs de berghellingen van de Vogezen. Die houden de warmte vast en beschermen de wijngaarden tegen al te veel neerslag. Een uniek klimaat! De bodem bestaat uit heel verschillend materiaal, als gevolg van een miljoenen jaren geleden opgetreden breuk in een bergkloof. Dit mozaïek aan bodemsoorten maakt het ook voor de meer ervaren wijnliefhebber tot een zeer interessant gebied.

We lopen door de stille straatjes als een tractor met hoge snelheid de bocht om komt. Het vehikel vervoert geen druiven, maar pallets wijn. Aan het stuur zit, zo zal blijken, eigenaar Pierre Gassmann. Met kinderlijk plezier sjeest hij het dorp door. Hij is bezig de wijnvoorraad over te brengen van het oude kelderpand naar het nieuwe: op de plaats waar tot enkele jaren geleden nog een flinke heuvel uitzicht bood over de wijngaarden staat een ultramodern, zes verdiepingen tellend design gebouw. Of we na de (uitgebreide en zeer gastvrije) proeverij een rondleiding willen?

We zijn verbijsterd over de schaalgrootte van het nieuwe bedrijf als we door de gangen met een gigantisch aantal roestvrijstalen cuves wandelen. Nog los van het compleet contrasterend uiterlijk van het gebouw in het kleine dorpje. Om deze miljoenen investering te laten renderen gaat er verschrikkelijk veel wijn verkocht moeten worden. ‘Ja, we zijn wel een beetje gek,’ zegt Pierre Gassmann en haalt glimlachend zijn schouders op. Alsof hij wil zeggen dat het megaproject toch wat uit de hand is gelopen. Dat is het misschien ook wel. Tegelijkertijd toont het zijn vertrouwen in de toekomst. Opgewekt biedt hij ons nog een paar glazen aan.


In het kader van de Masterclassreeks Grensgevallen die La Causerie begin 2020 organiseert, komt ook de bijzondere terroir in de Elzas aan bod. Op vrijdag 12 juni zoeken we de grenzen van het oude terroir van de Elzas op en vergelijken dat met het ‘nieuwe’ van Santorini en Lanzarote. Meer informatie vind je hier.


Wil je per e-mail op de hoogte gehouden wanneer er een nieuw bericht komt? Vul dan hieronder je e-mailadres in.

Geef een reactie