Hij moet van wijn gehouden hebben, Michele Deconet (1713-1799) uit Venetië, dat kan niet anders. Je kunt je Italië in de achttiende eeuw niet zonder wijn voorstellen.Wijn was om te beginnen al een belangrijke bron van dagelijkse calorieën. Maar vooral heeft de man in kwestie, ook wel bekend als Michiel de Connet of Michiel Deconet, een bijzonder avontuurlijk leven geleid, daar stel ik me geen waterdrinker bij voor. Nog los van het feit dat je water in die tijd überhaupt beter niet kon drinken.
Michele Deconet is de geschiedenis ingegaan als vooraanstaand vioolbouwer maar in de toenmalige Italiaanse registers stond hij blijkbaar ‘slechts’ omschreven als sonadore, (muziek)speler. Mag je hem een gelukszoeker noemen? Feit is dat hij op veertienjarige leeftijd zijn ouderlijk huis in de buurt van Straatsburg verliet, naar Parijs trok en soldaat werd. In die hoedanigheid hoopte hij het nodige van de wereld te zien maar dat viel tegen. Na twee jaar hield hij het dan ook voor gezien. Deconets onstuitbare nieuwsgierigheid deden hem verder zuidwaarts reizen. Het is aannemelijk dat hij ondertussen viool heeft leren spelen want als muzikant verdient hij zijn kost op kermissen, markten en foren. Na drie jaar arriveert hij in Venetië, negentien jaar jong. Deze bruisende stad zal het decor en zijn thuisbasis vormen gedurende zijn relatief lange leven (hij werd 88 jaar).
Niet dat hij veel thuis was. In het bonte gezelschap van andere musici, waarzeggers, marktkramers en kermislieden was Michele Deconet eigenlijk altijd onderweg. Hetgeen hem niet belette om in Venetië drie maal te trouwen en vader van acht kinderen te worden. En overigens reisde zijn familie een aantal jaren met hem mee.
Waar het om gaat is dat de naam Deconet verbonden is aan een bepaald type vioolbouw dat in de loop der eeuwen faam heeft verworven, en nog altijd vermaard is. Gelieerd aan eerdere gerenommeerde vioolbouwers als Montagnana, Stradivari en Guarneri zijn op internationale veilingen aanzienlijke bedragen betaald voor een originele Deconet. Alleen, zijn alle violen die zijn signatuur dragen ook daadwerkelijk door hem gemaakt? Die vraag dringt zich op want er zijn aanwijzingen dat de handelsgeest van Deconet groter was dan zijn vioolbouwkunst. Met andere woorden, het zou kunnen zijn dat Deconet zijn naam gaf aan de violen die hij verkocht, maar die niet noodzakelijkerwijs door hem vervaardigd waren.
Fascinerend! Niet in de laatste plaats omdat in de familie ineens een Deconetviool is opgedoken. Uit 1763! Puntgaaf, zuiver van snaar en toon, want altijd bespeeld gebleven. En een potentieel erfstuk bovendien. Daar hef ik graag nog even het glas op, ongeacht de waarde van het instrument. Die ligt toch voornamelijk in het bespelen ervan. Dat de viool van Venetiaanse origine is, lijkt vast te staan. Dat is alvast een geruststellend uitgangspunt. Want als Deconet inderdaad een betere zakenman was dan zijn reputatie als vioolbouwer doet vermoeden, helpt zijn naam niet: het Franse werkwoord déconner betekent onder meer ‘onzin verkopen’….
:-)))))
jan.