Champagne kan altijd

Vanmorgen de dag met champagne begonnen. Dat doe ik, voor alle duidelijkheid, niet dagelijks al  zou ik er geen bezwaar tegen hebben als dat wel zo was. Heerlijk, zo’n glaasje bij het ontbijt…

Het heeft zo zijn voordelen als je wijncursussen en workshops geeft. Dan blijven er geregeld restjes over. Er worden immers proefhoeveelheden geschonken. Meestal gaan die ’s avonds laat, na de cursus, nog wel op. Als je 16 glaasjes uit een fles schenkt, blijft er niet zo gek veel over…

Restjes champagne of andere mousserende wijnen bewaren we echter steevast tot de volgende dag. Ze worden afgesloten met een dop en gaan terug in de koelkast. Licht en lucht zijn funest voor open wijnen, of ze nu mousseren of niet.

En als er dan de volgende morgen geen dringende of vroege afspraken zijn, zien we onze kans schoon. Bij het ontwaken begint het al. Normaal gezien is koffie het eerste programmaonderdeel om de dag te starten. Dan stommel ik naar beneden en bereid geroutineerd de espresso’s.  Maar op de ochtenden dat ik weet dat er nog wat sprankelends in de koelkast staat, dàrtel ik naar beneden. Geloof het of niet, mijn tred verschilt werkelijk, nog voor ik iets gedronken heb! Waarbij het uiteraard niet om de hoeveelheid gaat. Nee, het is het vooruitzicht alleen al om de vroege ochtend, letterlijk, te savoureren. Dat kan niet anders dan een belofte zijn voor de rest van de dag.

In kamerjas gehuld, de haren nog ongekamd (vandaar geen foto deze keer!) en de mond slechts gespoeld met water (geen tandpasta in dit geval!!), klim ik de trap weer op. Op een dienblaadje twee bescheiden gevulde glaasjes champagne. De boterham met kaas en de koffie komen later wel.

Mme de Pompadour (1721-1764), maîtresse van de Franse koning Lodewijk XV zei het al: ‘Champagne is de enige drank die een vrouw mooi doet blijven nadat ze hem gedronken heeft.’ Ik weet niet of ze hem ook ‘s ochtends dronk maar het lijkt mij het ultieme recept. Hoeveel mooier kun je een dag beginnen?

N.B. Dit weekend staat de Belgische kustplaats Middelkerke in het teken van champagne met proeverijen van kleine producenten en ambachtelijke champagnemakers.

Geef een reactie