Power wine

Ik had me ingesteld op een aantal wijnloze dagen. Niet dat ik mezelf iets wilde bewijzen, of nodeloos op de proef stellen, maar we gingen op reis, naar een tropisch eiland en daar houdt geen wijnrank het uit. Dus de kans dat ik fatsoenlijke wijn op Jamaica zou tegen komen, achtte ik klein, en indien geïmporteerd, niet te betalen. Bij wijze van alternatief zou ik me verdiepen in de nationale drank van Jamaica, rum. Met die missie op zak bezocht ik al op de tweede dag een supermarkt, wat so wie so leuk is in een buitenland. Sta ik daar in de liquorafdeling en wat zie ik? Jamaican wine. Hij bestaat! Sterker, er blijken twee soorten te zijn, een dansbare en een drinkbare versie. De eerste is te prefereren.

Wining is een Jamaicaanse dans vorm, sensueel, met een hoofdrol voor het vrouwelijk bekken en de heupen. Jamaican wine is een ander verhaal. Ik koop een flesje (200 cl) Authentiek Jamaican Red Label Wine, gemaakt door de oudste rumproducent van het eiland, J.Wray & Nephew. Het goedje heeft de kleur van hoestsiroop en zo ruikt het ook. Het heeft bijna 14% alcohol en smaakt naar kersen en amaretto, maar dan niet lekker.
Er staat nog meer in de schappen. Old Pirate Jamaican Wine bijvoorbeeld, en Jagra. Samen met nog enkele andere Jamaican wines, behoren ze tot de categorie ‘tonic wines‘. old piratejamaican wineHet duurt even voor het tot me doordringt dat met ’tonic’ niet de frisdrank bedoeld wordt, maar verwijst naar het opwekkende karakter dat eigen is aan een tonicum. De tonic wines hebben weliswaar wijn als basis maar worden versterkt met ijzers en andere vitamines, een soort energydrinks dus.

Sinds kort is daarvan een nieuwe variant op de markt, de zogenaamde ‘root wines‘. Deze moeten de concurrentie met het dagelijkse biertje aan gaan, en richten zich dan ook voornamelijk op mannen. De root wines hebben ook (verder niet gedefinieerde) wijn als basis maar daaraan zijn de wortels van libido verhogende en geneeskrachtige planten en kruiden als maca, ginseng en sarsaparilla toegevoegd.
JagraIk koop ook een flesje Jagra, een wijn ‘Powered by Nature‘. Geen idee wat ik daar onder moet verstaan. En al helemaal wat het betekent dat deze wijn is gemaakt met ‘authentic horny goat weeds.’ Is de geit geil terwijl hij de weeds herkauwt? Of wordt hij dat van de weeds die hij eet? Intrigerend…

Verloofde voelt de bui al hangen als ik hem vraag als proefkonijn te dienen. Hij weigert vriendelijk maar beslist en schenkt zichzelf een biertje in. Hmm, dan moet ik het toch zelf proberen. Ruim 13 % alcohol, dezelfde hoestsiroopkleur en geur. De wijn smaakt naar roestige amandelen en ik kan me niet voorstellen dat dit een serieuze concurrent voor het bier is. Ik weet natuurlijk niet wat het effect gaat zijn, maar vooralsnog heeft de dansversie van Jamaican wine mijn voorkeur.

3 antwoorden op “Power wine”

Geef een reactie