Boerenkool met worst

Met een beetje geluk zitten we de komende dagen allemaal weer aan tafel. Bij voorkeur met elkaar, veelal in familiale kring. Kerstmis is iets dat je samen viert. Wat dat ‘iets’ is, is voor ieder anders. Gelukkig is die vrijheid er om aan dit samenzijn eigen invulling te geven. Met of zonder kerstboom, met of zonder cadeautjes, met of zonder kerkdienst. Wat echter voor de meesten van ons geldt, is dat er ruimschoots gegeten en gedronken wordt tijdens de kerstdagen.

chou-frise-saucissesEn je hoeft geen meesterkok te zijn om gastronomisch te tafelen. In de gastronomie gaat het namelijk niet alleen om kookkunst maar om de symbiose tussen voedsel (en drank) en cultuur. Zo kan een relatief eenvoudig gerecht als boerenkool met worst, geserveerd op kerstavond, een gastronomisch maal zijn als het met liefde bereid is en gegeten wordt in goed gezelschap aan een voor de gelegenheid mooi gedekte tafel.

Het Franse gastronomische maal (Le repas gastronomique des Français) is zelfs sinds 2010 opgenomen in de lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed van UNESCO. Het sociale aspect speelt hierbij een grote rol, meer in het bijzonder het delen van belangrijke momenten in de levens van individuen en groepen, aan tafel. Het feestelijke maal brengt mensen bij elkaar om samen te genieten van het goede eten en drinken (de Fransen hebben het zelfs over ‘de kunst van het genieten van…’). Zie het als een harmonie tussen mens en de door de natuur voortgebrachte producten. Maar het gaat nog verder. Aan de aankleding van de tafel wordt zoals gezegd veel zorg besteed. Gastronomisch tafelen impliceert ook het zorgvuldig selecteren van gerechten. Er dient te worden gelet op de kwaliteit van het, liefst lokaal geproduceerde, voedsel waarvan de smaken onderling goed samengaan en die zich bovendien mooi laten combineren met wijn. In dit geval zou ik voor een volle rode wijn gaan, bijvoorbeeld een krachtige shiraz uit de nieuwe wereld. Of een gerijpte Bourgueil, een rode, beetje boerse wijn uit de Loire gemaakt van de cabernet franc druif. De zuren in deze wijn geven een mooi tegenwicht aan de vetheid van het gerecht met de worst.

kerstHoe dan ook, het uitvoerig ruiken aan, proeven en bespreken van de gerechten en de wijnen behoren eveneens tot de geplogenheden. En mocht de boerenkoolschotel met worst geen avondvullend thema zijn, geen punt. We schenken gewoon nog een glas wijn in. In goed gezelschap zijn er immers talloze gespreksonderwerpen. En net als de gastronomische maaltijd, kunnen die mensen verbinden. Fijne kerstdagen!

Geef een reactie