Verkocht! (2)

09:15 uur. Ik kom de zaal binnen. Er hangt een lichte spanning. Geen onprettige sfeer, eerder verwachtingsvol. Hedwig Schutten, CFO van Sylvie’s Wine Auctions, heet me welkom. ‘Ja,’ beaamt ze, ‘het is best spannend nu de veiling ook weer fysiek door kan gaan. We hebben de afgelopen anderhalf jaar veel geïnvesteerd in nieuwe technieken. Met name onze app is succesvol gebleken. Het live en online meebieden van waar ook ter wereld heeft de veiling een nieuwe dimensie gegeven.’

09:20 uur. Medewerkers lopen heen en weer. Camera’s, computers, schermen en verbindingen worden gecheckt.

“Verkocht! (2)” verder lezen

Eenmaal, andermaal…. (1)

Ssl, vts, us, bn, Mc…,’ zeg ik hardop. Verloofde komt licht bezorgd mijn bureau binnen om te zien of het wel goed gaat met me. ‘Prima, dank je,’ lach ik hem toe. ‘Ik ben de afkortingen aan het doornemen voor de veiling.’ Slightly stained label, very top shoulder, upper shoulder, base of neck, Mise en bouteille au château….

Op mijn eerste wijnveiling wil ik natuurlijk goed beslagen ten ijs komen. Niet dat ik ga bieden; voor je het weet zit m’n haar niet goed, strijk ik er met mijn hand doorheen en blijk ik de hoogste bieder op  een Château Pétrus uit 1947.

“Eenmaal, andermaal…. (1)” verder lezen

Parels voor de wijnen

Ja, verleidelijk kijkt ze beslist, het ‘Oestereetstertje’ van Jan Steen (ca. 1660). Dat kan je van mij niet zeggen als we op een vroege zaterdagmorgen naar Yerseke (Zeeland) trekken om met een gids de wilde oesterbanken van de Oosterschelde te ontdekken. Maar eerlijk is eerlijk, de dag ontvouwt zich fantastisch. Het weer, de natuur, de uitleg, het gezelschap, en last but not least, de oesters dragen alle bij tot een zinnenprikkelende ervaring.

“Parels voor de wijnen” verder lezen

Emotie

cos d'estournel 1975

‘Maar ik wíl helemaal geen chocola proeven in mijn wijn,’ zegt de anders zo gelijkmatige Vader, opeens fel. ‘Als ik chocolade wil proeven, koop ik wel een reep.’ Hij kijkt naar het zojuist ingeschonken glas en schudt zijn negenentachtigjarige hoofd. ‘Al dat gedoe over wijn. Hij moet gewoon goed zijn. En lekker!’

“Emotie” verder lezen