Belevenissen in de wijngaard (5)

Het heeft zo zijn voordelen om je wijngaard op afstand te bestieren, vooral in de wintermaanden. Het landschap oogt saai en kaal en het kan gemeen koud zijn in de Bourgogne. Het landklimaat kenmerkt de hele regio maar het maakt natuurlijk wel verschil of je in Chablis zit, in het noorden van de Bourgogne, of in het 200 km zuidelijker gelegen Mâcon gebied.

Maar goed, als web-vigneron zit ik nu thuis, behaaglijk bij de open haard, laptop op schoot en met een glas Beaune 1e Cru binnen handbereik. Ingelogd word ik op de hoogte gehouden van de werkzaamheden 700 kilometer verderop. Die vinden zowel op het land als in de kelder plaats. Om met het eerste te beginnen: in december zijn alle bladeren wel zo’n beetje afgevallen en is goed zichtbaar welke herstellingen in de wijngaard moeten worden uitgevoerd. Ik mail met domeinvrouwe Marie-Cécile Trapet-Rochelandet en vraag hoe het er voor staat. ‘Tous va bien,’ schrijft ze, opgewekt als altijd. Om dat vervolgens wat te nuanceren. ‘We hebben alleen een erg vochtig jaar gehad waardoor de mergelgrond te nat was om te ploegen voor de winter intrad. En er is uitzonderlijk veel hagel en sneeuw gevallen. Niettemin, gedurende de wintermaanden laten we de wijngaard zoveel mogelijk met rust. We hebben wel zo’n 6000 stronken moeten rooien die bevroren waren. De ontstane gaten in de grond zijn klaargemaakt voor de nieuwe aanplant die we er volgende maand in zetten. Verder hebben we in februari flink gesnoeid. Comme vous le savez komen de sapstromen van de druivenplant pas in het voorjaar weer op gang dus de wintermaanden zijn daar bij uitstek geschikt voor. En aan het eind van het seizoen verzamelen we al het afval en snoeihout en verbranden die in brulots,’  schrijft ze.

Minder zichtbaar, maar voor de ontwikkeling van de wijn cruciaal, zijn de kelderactiviteiten. Daar vindt de opvoeding (élevage) van de wijn plaats. Dat zijn ruwweg alle werkzaamheden tussen gisting en botteling. Een belangrijk onderdeel is het oversteken van de wijn, dat wil zeggen het overhevelen van het druivensap van het ene vat in het andere. Deze zogenoemde soutirage kan meerdere keren worden uitgevoerd.  ‘Inderdaad,’ licht Marie-Cécile toe als ik vraag of dat al gebeurd is. ‘Maar niet met ‘jullie’ oogst. Dat is nog te vroeg. Jaargang 2009 al wel, voor de tweede keer zelfs. Het overhevelen van het uitgegiste sap (dat dus zowel de alcoholische als malolactische gisting heeft ondergaan) is een heel werk, hoor. Het is niet alleen het eigenlijke oversteken van de wijn, dat gebeurt met behulp van pompen, maar die vaten moeten ook weer helemaal schoongemaakt worden,’ voegt ze er met een smiley aan toe. Doel van het oversteken is om de wijn te klaren, om het sap te scheiden van het bezinksel. Daarnaast zorgt het ook voor beluchting. Die is met name belangrijk bij rode wijn, voor de ontwikkeling van de tannines. Bijna dagelijks maken François Trapet en Marie-Cécile hun gang langs de tanks en vaten om te ruiken, proeven, keuren en bij te vullen. Dat laatste gebeurt met grote precisie en zelfs de niet geproefde restanten worden terug in het vat gedaan. Dat was me al vaker opgevallen, ook elders, ik heb het nagenoeg elke wijnboer zien doen. Uit zuinigheid?, vraag ik Marie-Cécile. ‘Nee,’ antwoordt ze. ‘Het heeft niets met verspilling of krenterigheid te maken. De vaten zijn poreus waardoor er altijd een zekere verdamping optreedt. Door regelmatig bij te vullen (ouillage) blijft de ruimte tussen vat en wijnoppervlak minimaal en voorkom je oxidatie.’

Inmiddels nadert de lente, de druivenstokken lopen binnenkort weer uit. Mijn wijnjaar zit er bijna op. Het peetmoederschap over mijn wijnstokken is me uitstekend bevallen, zowel in de wijngaard zelf als virtueel. De voorspellingen over de kwaliteit van oogstjaar 2010 zijn bemoedigend en ik kan niet wachten totdat mijn wijn gebotteld is. Dat gaat overigens nog handmatig bij Domaine Trapet. Eigenwijs blijven ze! De kurk mag ik er dan zelf opzetten, inclusief de capsule. Maar dan is het al maart 2012. Tijd genoeg om na te denken over een fraai etiket voor mijn Cuvée Annick.

Belevenissen in de wijngaard (1)

Belevenissen in de wijngaard (2)

Belevenissen in de wijngaard (3)

Belevenissen in de wijngaard (4)

Belevenissen in de wijngaard (5)

De belevenissen van Annick Schreuder zijn gepubliceerd in Rood, wit en soms rosé:

[bol_product_links block_id=”bol_58c69297b7159_selected-products” products=”9200000026342700″ name=”Meer lezen van Annick Schreuder” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”0″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Eén antwoord op “Belevenissen in de wijngaard (5)”

  1. Beste Annick,

    In de vijf delen van je webblog geef je weer wat er allemaal bij komt kijken bij het ‘leasen’’ van deze druivenstokken. Is dit nog steeds mogelijk? Het lijkt me namelijk bijvoorbeeld een erg leuk cadeau, maar kom er niet achter waar ik dit kan doen.

    Ik hoop dat je me een beetje op weg kan helpen.

    Alvast bedankt!

Geef een reactie