Ieder zijn eigen goeroe…

Koren op mijn molen, boektitels als ‘Wijn drinken is gezond’ en ‘Neem er nog een’ of ‘Afslanken met wijn’. Voor zover ik weet bestaan de laatste twee titels niet maar wie weet schrijf ik de boeken zelf nog, bedenk ik me als ik, met de zomer in het vooruitzicht, mijn bikini uit de kast haal. Want vreemd genoeg is deze alweer gekrompen…

Onzin natuurlijk, ik  ben gewoon aangekomen. Ondanks alle smoezen en de goede gesprekken met mijn weegschaal ten spijt, toont mijn badkleding onverbiddelijk wat ik al langer weet: er moeten dringend wat kilo’s af. En niet alleen voor de zomer.

Ik besluit dat ik oud en wijs genoeg ben om het zonder de hulp van voedingsdeskundigen, vermageringsconsulenten of dieetgoeroe’s te stellen en neem mijn dagelijks eet- en drinkpatroon kritisch onder de loep. Hm, daar kan inderdaad best hier en daar wat bezuinigd worden.

Ik plak en knip een tot mislukken gedoemd maar smakelijk dieet bij elkaar en kom dan aan bij  de wijn. Net als komkommer bestaat wijn voor 90% uit water. Dat gaat goed, denk ik nog. Maar anders dan komkommer is de resterende 10% in wijn calorierijk. Elke gram alcohol bevat 7 calorieën. Gemiddeld genomen zit er in een glas rode wijn 80-100 calorieën, in een glas wit of rosé 100-120 calorieën en in zoete witte wijn ongeveer 170 calorieën. Dat tikt lekker aan, weet ik…

Niettemin, ik begin sterk en halveer mijn rantsoen, zowel qua eten als drinken (behalve het water, dat is standaard minimaal een fles per dag en dan heb ik het niet over die 90% in de wijnfles). Het eetcafé aan de overkant ziet me voorlopig niet, de appeltaart wordt niet gebakken en de spreekwoordelijke boter bij de vis wordt uit het menu geschrapt. Alleen dat glaasje wijn laat ik me niet ontnemen. Na lang onderhandelen met de weegschaal is er een week later een halve kilo af.

Dat schiet niet op, al werkt de kwakkelzomer nu in mijn voordeel: er zijn nog nauwelijks temperaturen geweest die om badkleding vragen. Toch is er inmiddels een paar kilo af. Het ultieme recept daarvoor vond ik in een Frans boekje met de klinkende titel ‘Soignez-vous par le vin’ (in Nederlandse vertaling ‘Franse wijn als medicijn). Daarin adviseert dr. Maury mensen die willen vermageren een vet- en koolhydraatarm dieet. De begeleidende wijn zou ook aan die eisen moeten voldoen, zegt hij waarbij anderzijds ‘het genieten ervan tijdens de maaltijd de mogelijkheid biedt van een verzachting van dit strenge dieet.’ Ha, hier spreekt een wijs man. Wijnen uit de Côte d’Or (Bourgogne) lenen zich hier het best voor ‘omdat deze door hun samenstelling het vetmetabolisme bevorderen, met behoud van de voedingshoedanigheden van de vetten.’ Dosering? Twee bourgogneglazen tijdens de maaltijden, schrijft dr. Maury voor. Heerlijk, laat de zomer maar komen!

PS: Dr. Maury heeft zijn naam mee: Maury is een kleine wijnappellatie in het zuiden van de Languedoc-Rousillon waar de zogenaamde vin doux naturel vandaan komt, versterkte (rode) wijn met een hoog alcoholpercentage en veel restsuiker!

4 antwoorden op “Ieder zijn eigen goeroe…”

  1. Hallo Annick,

    Dank je wel voor alweer een nieuwe post van je blog – erg leuk te lezen waar je je zoal mee bezig houdt en natuurlijk sprak dit artikel me erg aan! Ik ga eens kijken of dat boekje nog te krijgen is hier!
    De vorige posts heb ik ook met interesse gelezen: je schrijft hartstikke leuk en wat je schrijft heeft humor, een boodschap. Chapeau meisje!

    Marcia

  2. Heb het artikeltje met veel plezier gelezen en het sprak mij ook zeer aan. Ook bij mij komen er regelmatg kledingstukken tevoorschijn, die duidelijk zijn gekrompen. Dat brengt mij tot de conclusie dat de kwaliteit van vroeger toch veel beter was!

Geef een reactie