Sterallures

Dat 2020 als gevolg van Covid-19 een bijzonder jaar is, ondervinden we allemaal. In wijnland, meer in het bijzonder de Champagne, staat 2020 ook om een andere reden in de annalen: als het jaar van de vroegste oogst ooit. Met dank aan de klimaatveranderingen. De eerste, meest vroegrijpe druiven werden al op 17 augustus geplukt. Belangrijker echter is dat 2020 een voortreffelijk champagnejaar belooft te worden. En dat is bemoedigend nieuws, niet alleen voor de producenten maar vooral voor ons als consument. Een beetje sprankeling in deze lockdowntijden kan iedereen gebruiken, toch?

Er is nog een nieuwtje uit de streek: vandaag of morgen wordt een nieuwe rosé champagne op de markt gebracht. Dat op zichzelf is niet zo verwonderlijk, de meeste champagnehuizen maken wel een rosé variant. Bijzonder is dat deze rosé champagne afkomstig is van het eerste, geheel aan rosé champagne gewijde huis in de streek. De naam van het nieuwe huis is Fleur de Miraval, en dan gaat er misschien al een belletje rinkelen. Inderdaad, het idee is afkomstig van acteur Brad Pitt die samen met toenmalige echtgenote Angelina Jolie en de Franse wijnfamilie Perrin, eerder al heel succesvol in de rosé business stapte met Château Miraval in de Provence.

Fleur de Miraval is een project van de Pitt-Jolie clan en het gerenommeerde champagnehuis Pierre Péters in Mesnil-sur-Oger (Marne). Directeur en wijnmaker Rodolphe Péters werkte de afgelopen vier jaar in stilte samen met Pitt aan deze exclusieve rosé champagne die bestaat uit chardonnay (75%) en pinot noir (25%). En het is een ‘echte’ rosé champagne. Daar bedoel ik mee dat de champagne vanaf het begin van het vinificatieproces, gemaakt wordt als rosé champagne. Dat geldt namelijk niet voor alle rosé champagnes. Vaak wordt aan het eind van het productieproces wat rode wijn (uit de streek uiteraard) toegevoegd aan de ‘witte’ champagne. Het mengen van rode en witte wijn om rosé te maken is in Europa (vrijwel) nergens toegestaan, behalve in de Champagne. In het geval van Fleur de Miraval, en andere prestigieuze huizen, wordt de rosé champagne gemaakt volgens de zogenaamde saignée methode. Daarbij gisten de schillen van de rode druiven een tijdje mee totdat de gewenste kleur roze is bereikt. Dan laat de wijnmaker de wijn aflopen (‘bloeden’, de vertaling van saigner) en ontstaat een krachtige basis roséwijn. Die wordt vervolgens op dezelfde manier als gewone champagne gemaakt, met een tweede gisting op de fles en 36 maanden rijping op de lie (dode gistcellen).  

Brad Pitt, zelf groot wijnliefhebber, heeft naar verluidt een belangrijke rol gespeeld bij de ontwikkeling en productie van Fleur de Miraval, het is niet zomaar een ‘celebrity wine’. Wel heeft hij bewust voor een celebrity imago gekozen: feestelijk, luxueus, kwaliteit. Fleur de Miraval brengt dat volgens Pitt allemaal samen, met een glansrol voor de kleur. Het exclusieve karakter van deze nieuwe rosé champagne wordt versterkt door de bewust beperkte oplage van 20.000 flessen, met slechts 600 beschikbare exemplaren voor de Benelux. Het prijskaartje is overeenkomstig deze marketingstrategie: 340 € per fles.

Voor wie de Fleur de Miraval nét boven budget gaat, er zijn nog heel veel meer mooie belletjeswijnen om te toosten op betere tijden. Laat je inspireren door World Champagne Day! https://champagneday.champagne.fr/. Santé!


Wil je per e-mail op de hoogte gehouden wanneer er een nieuw bericht komt? Vul dan hieronder je e-mailadres in.

Geef een reactie