Proef!, een introductie in wijn

Proef!

Veel proeven is een belangrijk hulpmiddel bij het opbouwen van je virtuele ‘wijndatabase’. Die stelt je op zijn beurt in staat je eigen smaak te leren (her)kennen. Want zodra je weet wat je lekker vindt, kun je je smaak verder ontwikkelen en ‘gebruiken’, bijvoorbeeld in combinatie met eten. Dat is handig als je in de supermarkt staat en een wijn bij de pasta vanavond moet kiezen. Of in een restaurant zit en een keus probeert te maken tussen een wijn met een ‘koppige afdronk’ en een die ‘een tikje oxidatief’ is.

Veel proeven is iets anders dan veel drinken. Sterker zelfs, er zijn weinig gelegenheden waar het zo geoorloofd is, en aangeraden wordt, te spugen als tijdens een wijnproeverij!

In Proef!, Een introductie in wijn krijg je een aantal luchtig verpakte principes uit de wijnwereld aangereikt en proef je zes wijnen. Zo’n tien keer per jaar organiseer ik die bij la Causerie in Rotterdam maar de workshop kan ook op locatie gegeven worden.

Belevenissen in de wijngaard (5)

Het heeft zo zijn voordelen om je wijngaard op afstand te bestieren, vooral in de wintermaanden. Het landschap oogt saai en kaal en het kan gemeen koud zijn in de Bourgogne. Het landklimaat kenmerkt de hele regio maar het maakt natuurlijk wel verschil of je in Chablis zit, in het noorden van de Bourgogne, of in het 200 km zuidelijker gelegen Mâcon gebied.

Maar goed, als web-vigneron zit ik nu thuis, behaaglijk bij de open haard, laptop op schoot en met een glas Beaune 1e Cru binnen handbereik. Ingelogd word ik op de hoogte gehouden van de werkzaamheden 700 kilometer verderop. “Belevenissen in de wijngaard (5)” verder lezen

Belevenissen in de wijngaard (4)

“Doe die ringen maar af,” waarschuwt domeinheer François Trapet als ik, verregend maar nog steeds enthousiast, de snoeischaar in mijn volgende druivenstok steek. “Het zuur van de druiven geeft aanslag.” Hij heeft gelijk, constateer ik, helaas te laat. Met kleverige vingers van het druivensap, prop ik de ringen in de zak van mijn inmiddels natte en vieze spijkerbroek.  Tja, ook het plukken is een vak apart! “Belevenissen in de wijngaard (4)” verder lezen

Belevenissen in de wijngaard (3)

“Om te fotograferen ziet de wijngaard er momenteel niet zo aantrekkelijk uit,” verontschuldigt leasemoeder Marie-Cécile Rochelandet zich als ik mijn druivenstokken bij Domaine François Trapet eind augustus opnieuw bezoek.

Ik vind het wel meevallen. Zo ver ik kan kijken is alles mooi groen om me heen. De bebladerde ranken reiken tot ver boven mijn middel en de volle druiventrossen hangen te rijpen. “Belevenissen in de wijngaard (3)” verder lezen