In gesprek met Antonio Ciabrelli – Bastaard

Eigenwijs. En bevlogen, dat is Antonio Ciabrelli, wijnmaker te Castelvenere, een klein plaatsje even buiten Benevento, de hoofdstad van de gelijknamige provincie in Campanië. Hij runt er een kleinschalig maar zeer professioneel bedrijf. Hij maakt wijnen van lokale druiven waarvan de geschiedenis soms al eeuwen teruggaat. Hij zet zich onvermoeibaar in voor de herontdekking van deze authentieke druiven en werkt met veel gevoel voor traditie en de natuur in zijn wijngaard. Zoals meer Italianen is Antonio Ciabrelli klein, bewegelijk en charmant. “In gesprek met Antonio Ciabrelli – Bastaard” verder lezen

Sprankel!, een introductie in bubbles

Champagne is zonder twijfel het bekendste voorbeeld van een mousserende wijn. Maar ‘belletjes’wijnen (bubbles) worden elders ook gemaakt, zowel binnen als buiten Frankrijk.

De oorsprong van champagne is een verhaal apart. Net als het arbeidsintensieve productieproces. En het exclusieve en feestelijk karakter dat het imago bepaalt, is een knap staaltje marketing. Want er was een tijd dat de belletjes onbedoeld in de wijn zaten!

SPRANKEL! is een leuke workshop van ca. 2 uur waarin je een luchtig verpakte introductie krijgt in de wereld van champagne en andere mousserende wijnen zoals prosecco, cava en sparkling wine. Er worden zes wijnen geproefd, waaronder twee schitterende champagnes. De workshop wordt gegeven in de wijnkelder van la Causerie in Rotterdam maar kan ook op locatie worden georganiseerd.

Proef!, een introductie in wijn

Proef!

Veel proeven is een belangrijk hulpmiddel bij het opbouwen van je virtuele ‘wijndatabase’. Die stelt je op zijn beurt in staat je eigen smaak te leren (her)kennen. Want zodra je weet wat je lekker vindt, kun je je smaak verder ontwikkelen en ‘gebruiken’, bijvoorbeeld in combinatie met eten. Dat is handig als je in de supermarkt staat en een wijn bij de pasta vanavond moet kiezen. Of in een restaurant zit en een keus probeert te maken tussen een wijn met een ‘koppige afdronk’ en een die ‘een tikje oxidatief’ is.

Veel proeven is iets anders dan veel drinken. Sterker zelfs, er zijn weinig gelegenheden waar het zo geoorloofd is, en aangeraden wordt, te spugen als tijdens een wijnproeverij!

In Proef!, Een introductie in wijn krijg je een aantal luchtig verpakte principes uit de wijnwereld aangereikt en proef je zes wijnen. Zo’n tien keer per jaar organiseer ik die bij la Causerie in Rotterdam maar de workshop kan ook op locatie gegeven worden.

Belevenissen in de wijngaard (5)

Het heeft zo zijn voordelen om je wijngaard op afstand te bestieren, vooral in de wintermaanden. Het landschap oogt saai en kaal en het kan gemeen koud zijn in de Bourgogne. Het landklimaat kenmerkt de hele regio maar het maakt natuurlijk wel verschil of je in Chablis zit, in het noorden van de Bourgogne, of in het 200 km zuidelijker gelegen Mâcon gebied.

Maar goed, als web-vigneron zit ik nu thuis, behaaglijk bij de open haard, laptop op schoot en met een glas Beaune 1e Cru binnen handbereik. Ingelogd word ik op de hoogte gehouden van de werkzaamheden 700 kilometer verderop. “Belevenissen in de wijngaard (5)” verder lezen