Zuivere wijn

‘Het zijn politieke drinkers’. Ik kijk onze gastheer verbaasd aan. Sociale drinkers, stille drinkers, probleemdrinkers, ja, die ken ik, maar politieke drinkers? Wijnmaker Jürgen Wagner van Celler Capçanes in het wijngebied Montsant (noordoost Spanje) knikt begrijpend.‘Het heeft alles met Catalonië te maken,’ legt hij uit. ‘En dan met name de strijd voor volledige autonomie, los van Spanje dus. Om die kracht bij te zetten drinken veel Catalanen uitsluitend Catalaanse wijn. Dat past weliswaar in een algemene trend om meer streekproducten te gebruiken, maar het heeft ook tot een tegenreactie geleid. Uit protest tegen de vrijheidsdrang van de Catalanen, weigeren sommige Spanjaarden wijnen uit dit gebied te drinken. Vandaar het politieke element.’

“Zuivere wijn” verder lezen

Op pad

Op zoek naar de verschillen in terroir (Verloofde) en verhalen (ik), bezoeken we een aantal domeinen langs de oostkust van Spanje. Het gebied omvat meerdere wijnregio’s waarvan sommige op de wereldkaart staan (Penedès, Priorat) en andere nagenoeg alleen lokaal bekend zijn. Hoe komt dat? De vraag stellen is hem nog niet beantwoorden, dus gaan we op pad. “Op pad” verder lezen

Weelderig

Zou hij van lichte rode wijn gehouden hebben? Dat is natuurlijk niet hetzelfde als rosé maar in vroeger tijden was de clairet (inderdaad een eenvoudige, lichte rode Bordeauxwijn) overal erg populair. Toch denk ik dat onze Vlaamse meester Peter Paul Rubens (1577-1640) de voorkeur gaf aan iets stevigers. Een volle rode wijn met voldoende tannines om qua structuur overeind te blijven. Krachtig als zijn schilderijen en weelderig als zijn figuren, met een rijk bouquet waarin je allerlei aroma’s kunt herkennen. Als hij zich die moeite gegeven zou hebben. “Weelderig” verder lezen